Jestli jdete na vysokou do Brna...

19. 9. 2011 16:19
Rubrika: Brno | Štítky: zahajovaci2011

... budou se vám možná hodit informace o tom, co se v Brně děje pro věřící vysokoškoláky. A protože se toho koná celkem dost, věnovali jsme tomu celý jeden článek.


 

V Brně funguje Vysokoškolské katolické hnutí (VKH). Jedná se o společenství mladých lidí, obvykle z řad studentů, kteří se podílí na pořádání různých akcí pro lepší duchovní i fyzickou kondičku :-) Hlavním sídlem VKH Brno (a druhým domovem pro nás studenty) je Studentské centrum, ul. Kozí 8. Na SC je možno (po domluvě) pořádat různe akce, scházet se na spolčo, půjčit si knížku, připojit na internet, zahrát kalčo, posedět na pohovce, zajít na záchod (ti, kteří se teď pousmáli si ještě rádi vzpomenou, až budou pobíhat po centru Brna bez floka v kapse, za to s nálehavým problémem :-) ) nebo jen tak potkat kamarády (vysoká pravděpodobnost) a pokecat u čaje.

Zodpovědnou osobou, která vám vždy ráda a s úsměvem pomůže, poradí, je zdejší správcová Sr. Veronika Řeháková SDJ.

Na SC se také nachází kancelář signály.cz room, kde můžete potkat členy realizačního týmu, zakoupit signálňacká trička a jiné předměty, podpořit nebo pomoct s tvorbou signaly.cz.

Stěžejním dílem VKH je pořádání studentských mší svatých. Ty jsou slaveny v kostele Nanebevzetí Panny Marie (tzv. u Jezuitů) každé pondělí v 19 hodin a ve středu v 7:30. Po této mši svaté je možno zajít na Studentské centrum na společnou snídani. Pondělní mše svaté jsou obětovány vždy za některou z fakult a hudební stránku liturgie zajišťuje Studentská schola, kterou vede Martin Pavlík, což je osoba, kterou určitě vyhledejte, chcete-li v této schole zpívat nebo hrát. Po pondělní studentské mši je možno zajít na SC do čajovny.

Studentským kaplanem v Brně je P. Miroslav Herold SJ. Kromě VKH jsou studentské a mládežnické mše pořádány i v jiných Brněnských farnostech, např. v katedrále na Petrově, u Minoritů, u Saleziánů a snad i v jiných =o)

Dále se VKH podílí na různých duchovních, zájmových, kulturních a společenských akcích. První z nich, na kterou bych rád pozval všechny prváky je Víkend (nejen) pro prváky. Během těch pár dní můžete poznat spoustu svých vrstevníků a nových kamarádů. Ale hlavně, tato akce může být prvním krůčkem k vytvoření vlastního spolča v Brně. No, ne vždy se to podaří, a tak je třeba hledat společenství, které už nějakým způsobem funguje. Pár společenství je vypsaných na stránkách VKH v sekci duchovní život. Určitě se nebojte nějaké spolčo navštívit, byť tam třeba nikoho
neznáte. Z vlastní zkušeností můžu zaručit, že v každém z nich narazíte jen na skvělé lidičky =)

Druhá akce, která stojí za to vypichnout, je Mecheche – tanečně zábavná akce na závěr liturgického roku, tzv. církevní silvestr.

Další akce už jen letem světem, ať víte, na co se můžete těšit, případně na co se ptát :-)
Duchovní život - duchovní obnovy, poutě a pobožnosti v ulicích Brna, adorace NSO,
Kulturní život – společné návštěvy divadla, přednášky, literární večery, galerie SC
Sportovní akce - florbal, horostěna, pilates, plavání, volejbal, taneční, zumba, jednorázové akce (in-line bruslení, ministrantský sportovní turnaj a podobně)
Charita VKH – divadelní soubor Buřtguláš, mikulášská koleda v domovech seniorů a nemocnici, pomoc farnostem, adopce na dálku.

A jak se k VKH připojit? Způsobů je mnoho. Prvním z nich je zajít na tzv. zahajovací studentskou mši svatou, která letos bude v úterý 4.10.2011 v 19. hodin v katedrále na Petrově. Po této mši svaté jsou před kostelem zástupci za jednotlivé fakulty, kterým můžete nahlásit svůj kontaktní email a požádat, aby vám posílali informace pro dobrovolníky nebo studentské ohlášky (nebo obojí). Pak už stačí se zúčastnit nějaké akce a hotovo :-) Jestliže vám to na zahajovačku nevyjde - nezoufejte. Na stránkách www.vkhbrno.cz můžete taky sledovat tyto akce i ohlášky.

Zpracoval: kurczak

Zobrazeno 3094×

Komentáře

herby

Jen bych doplnil, že sr, Veronika tento ak. rok už správcovou na SC nebude.

LuRuTer

Ve studentském diáři na tento školní rok je napsaná zahajovací studentská mše na pondělí 3. října. Jak to tedy je? ;)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona